Italië is al eeuwen gekend als wijnland. In Zuid-Italië bestaat de wijnbouw zelfs al sinds 300 jaar BC. Met al die vergaarde wijnkennis is niet veel gedaan. Veel Zuid-Italianen zijn weggetrokken naar meer welvaartsgebieden zoals Noord-Italië. De druiven werden lange tijd verkocht aan o.a. Noord-Italië, Frankrijk en Duitsland. Deze landen gebruikte de Zuid-Italiaanse wijn om hun minder goede wijnjaren te versterken.

Nu is het tij gekeerd! In de laatste jaren zijn er eindelijk wijnbouwers in Zuid-Italië zelf aan de slag gegaan om wijn te maken van hun eigen druiven, van de pluk over volledige vinificatie tem de botteling. Het resultaat mag er zijn: mooie kwaliteitsvolle wijnen! Een druivensoort die o.a. het vermelden waard is, is de Negroamaro.

Voordelen van de Negroamaro

Bijna 70% van de totale wijngaarden in Puglia is aangeplant met Negroamaro-druiven.

Veruit de favoriet van de wijnbouwers om verschillende redenen

  • Stabiele productie
  • Goed bestand tegen ziektes en tegen droogtes
  • Geeft kwaliteitswijnen.

Herkomst

Over de herkomst van de Negroamaro druif is weinig bekend. Sommigen zeggen dat deze druif oorspronkelijk uit Griekenland komt en een verwante is van de Griekse ‘Xinomavro’ druif. Anderen zeggen dat het een herhaling is van hetzelfde woord ‘zwart’: Niger in Latijn en Maru in Antiek Grieks. Nog anderen melden dat het gaat om een woord uit het oud dialect: ‘niuru maru’, dat komt van de kleur van het velletje en de bittere smaak van de wijn.

Gekende synoniemen: Abbruzzese, Albese, Arrise, Jonico, Mangiaverme, Negro Amaro, Nero Amaro, Nero Leccese, Nicra Amaro, Niuru Maru en Uva Cane.

Kenmerken:

  • Kleur:
    • Een zeer diepe, donkere kleur (negro) en bij de afdronk een aangename bittere smaak (amaro), vandaar ook de naam!
  • Neus:
    • Geen hout: mediterraans bouquet in de neus.
    • Op hout gelegen: heerlijke kruidige aroma’s en krachtiger.
  • Smaak:
    • Rijpe, zwoele zwart fruit (o.a.bramen) met lichtbittere en kruidige toetsen.
    • Medium tannines.
    • Krachtige wijn.
    • Zeer betrouwbaar. Mindere jaren zijn er nauwelijks en dit door het gelijkmatige, warme klimaat in deze regio.
  • Bewaarpotentieel: tussen de 4 jaar (lichtste wijnen) tot 10 jaar (topwijnen) na oogstdatum.

Begeleider van:

  • Heerlijk om zo te drinken
  • Bij o.a. stevige pasta- of risottogerechten op basis van tomaten- of vleessaus,
  • Kruidige gerechten,
  • Wit vlees,
  • Rood vlees,
  • Gegrild of geroosterd vlees,
  • Lichte wildgerechten,
  • Romige kaassoorten.

De 2 broers van Cantine Ionis uit Martina Franca in Puglia maken o.a. een prachtige Negroamaro:  https://zuidersefijnproever.be/product/gigaro-2016-negroamaro-cantine-ionis-puglia-75-cl/

Een gerecht dat perfect past met de Negroamaro is de Pugliese bommetjes: https://zuidersefijnproever.be/recept-pugliese-bommetjes/