Negroamaro druif onthuld
Italië is al eeuwen gekend als wijnland. In Zuid-Italië bestaat de wijnbouw zelfs al sinds 300 jaar BC. Met al die vergaarde wijnkennis is niet veel gedaan. Veel Zuid-Italianen zijn weggetrokken naar meer welvaartsgebieden zoals Noord-Italië. De druiven werden lange tijd verkocht aan o.a. Noord-Italië, Frankrijk en Duitsland. Deze landen gebruikte de Zuid-Italiaanse wijn om hun minder goede wijnjaren te versterken.
Nu is het tij gekeerd! In de laatste jaren zijn er eindelijk wijnbouwers in Zuid-Italië zelf aan de slag gegaan om wijn te maken van hun eigen druiven, van de pluk over volledige vinificatie tem de botteling. Het resultaat mag er zijn: mooie kwaliteitsvolle wijnen! Een druivensoort die o.a. het vermelden waard is, is de Negroamaro.
Voordelen van de Negroamaro
Bijna 70% van de totale wijngaarden in Puglia is aangeplant met Negroamaro-druiven.
Veruit de favoriet van de wijnbouwers om verschillende redenen
- Stabiele productie
- Goed bestand tegen ziektes en tegen droogtes
- Geeft kwaliteitswijnen.
Herkomst
Over de herkomst van de Negroamaro druif is weinig bekend. Sommigen zeggen dat deze druif oorspronkelijk uit Griekenland komt en een verwante is van de Griekse ‘Xinomavro’ druif. Anderen zeggen dat het een herhaling is van hetzelfde woord ‘zwart’: Niger in Latijn en Maru in Antiek Grieks. Nog anderen melden dat het gaat om een woord uit het oud dialect: ‘niuru maru’, dat komt van de kleur van het velletje en de bittere smaak van de wijn.
Gekende synoniemen: Abbruzzese, Albese, Arrise, Jonico, Mangiaverme, Negro Amaro, Nero Amaro, Nero Leccese, Nicra Amaro, Niuru Maru en Uva Cane.
Kenmerken:
- Kleur:
- Een zeer diepe, donkere kleur (negro) en bij de afdronk een aangename bittere smaak (amaro), vandaar ook de naam!
- Neus:
- Geen hout: mediterraans bouquet in de neus.
- Op hout gelegen: heerlijke kruidige aroma’s en krachtiger.
- Smaak:
- Rijpe, zwoele zwart fruit (o.a.bramen) met lichtbittere en kruidige toetsen.
- Medium tannines.
- Krachtige wijn.
- Zeer betrouwbaar. Mindere jaren zijn er nauwelijks en dit door het gelijkmatige, warme klimaat in deze regio.
- Bewaarpotentieel: tussen de 4 jaar (lichtste wijnen) tot 10 jaar (topwijnen) na oogstdatum.
Begeleider van:
- Heerlijk om zo te drinken
- Bij o.a. stevige pasta- of risottogerechten op basis van tomaten- of vleessaus,
- Kruidige gerechten,
- Wit vlees,
- Rood vlees,
- Gegrild of geroosterd vlees,
- Lichte wildgerechten,
- Romige kaassoorten.
De 2 broers van Cantine Ionis uit Martina Franca in Puglia maken o.a. een prachtige Negroamaro: https://zuidersefijnproever.be/product/gigaro-2016-negroamaro-cantine-ionis-puglia-75-cl/
Een gerecht dat perfect past met de Negroamaro is de Pugliese bommetjes: https://zuidersefijnproever.be/recept-pugliese-bommetjes/
Open Kookworkshops – data 2022
De deuren van ons open kookatelier zwaaien terug open! De data voor de open kookateliers tem einde 2022. Je kan je hiervoor individueel voor inschrijven vanaf nu! Reserveer snel jouw plekje in de keuken!
Wijndegustatie op zondag 4 maart!
Wijndegustatie van Italiaanse pareltjes uit Puglia, Abruzzo en Veneto!
Cantine Ionis uit Martina Franca, Puglia
Cantine Ionis is na 40 jaar productie van voornamelijk bulk wijnen overgestapt op het zelf bottelen en commercialiseren van de beste wijnen van Salento in regio Puglia.
Azienda Agricola La Selvotta uit Vasto, Abruzzo
Azienda Agricola La Selvotta uit Vasto in de regio Abruzzo is gekend voor de productie van prachtige wijnen met autochtone druiven en voor het maken van uitgesproken olijfolie extra vergine!
Azienda Agricola Rive della Chiesa in Treviso, Veneto
Azienda Agricola Rive della Chiesa uit Treviso in de regio Veneto gekend voor zijn uitzonderlijk sprankelende prosecco's!
Recept Pugliese bommetjes – Bombette Pugliesi
Recept Pugliese bommetjes en foodpairing
Foodpairing – Wijn en gerecht combineren
Foodpairing - wijn en gerecht combineren
Naar Italië in 2017
Welke regio's willen jullie mee gaan ontdekken in 2017? Beleef Toscane, Calabrië of Piemonte met al je zintuigen! Geniet van overheerlijke gerechten en lekkere wijnen, laat je inpalmen door de spontaniteit en de charmes van de bevolking, ontdek de geschiedenis van een stad en het verhaal van een regio…
Samenwerking met Gro-W intowine
Voortaan bundelen De Zuiderse Fijnproever (www.zuidersefijnproever.be) en Gro-W intowine ( www.growintowine.com) hun krachten en organiseren samen belevingsreizen in Italië.
VINO FESTIVAL 2017 – 18 en 19 februari
VINO FESTIVAL op 18 en 19 februari 2017: Ondertussen voor de 9de keer dat deze Italiaanse Wijnproeversbeurs plaatsvindt. En ook de 9de keer dat De Zuiderse Fijnproever deelneemt! Kom langs op de stand en proef enkele van de heerlijke Italiaanse toppers die op de proeftafel zullen staan. CASH & CARRY: Proef en neem onmiddellijk uw favoriet mee naar huis! [...]
Exclusief degusteren met De Zuiderse Fijnproever in mei
Exclusief degusteren met De Zuiderse Fijnproever in mei Op vrijdag 27 en zaterdag 28 mei komt Giuseppe Parilla van wijnhuis Tenuta del Conte, een prachtig wijndomein uit Calabrië, voor de eerste keer naar Leuven voor een ontmoeting met fijnproevers en Italië liefhebbers. Jij kan erbij zijn! Wat mag je verwachten: Uitleg over de streek en [...]
Exclusieve degustatie met Conti Degli Azzoni uit De Marken
Op vrijdag 29 april en zaterdag 30 april komt Francesco van wijnhuis Conti degli Azzoni, een historische wijndomein uit de regio van De Marken, naar Leuven voor een ontmoeting met fijnproevers en Italië liefhebbers. Jij kan erbij zijn! Wat mag je verwachten: Kennismaking met het wijnhuis Uitleg over de streek en wijnen Degustatie van verschillende wijnen [...]